Ulrikagatan

Föreningens energiförbrukning har sänkts med över 60 procent.

Bergvärme sänkte förbrukningen med över 60 procent

Brf Gardisten 10 på Ulrikagatan i Stockholm installerade en bergvärmeanläggning 2010. En färsk energideklaration, gjord i januari 2013, visar att den nya anläggningen sänkt föreningens energiförbrukning från ursprungliga 144 kWh/år till 54 kWh/år, en minskning med över 60 procent.
Enligt Boverkets är det 30 procent under den genomsnittliga nivån för fastigheter med bergvärmeanläggningar.

När Jan Wiklund för sin bostadsrättsförenings räkning upphandlade bergvärme anlitade han Leif Widén, vd på Stockholms Rörservice AB och Bo Jansson, vd på Stures Brunnsborrningar AB för borrning och installation.

ulrikagatan Man behöll fjärrvärmeaggregatet som komplement och som huvudsaklig värmekälla under sommarmånaderna, då fjärrvärmen är billig. Resultatet blev att föreningens årliga energiförbrukning nu alltså sjunkit till mindre än 40 procent av den tidigare förbrukningen, och intjänandetiden på investeringen går klart snabbare än förväntat.

Ett annat resultat av installationen är företaget Fastighetsvärme i Stockholm AB, som han startade tillsammans med Leif Widén på Stockholms Rörservice.

– I samband med borrningen och installationen på Ulrikagatan blev jag kontaktad av många grannar i närliggande fastigheter som var nyfikna på bergvärme. Jag insåg att det fanns behov av en förtroendeingivande fullserviceleverantör som tar hand om hela kedjan, från beräkningar och bygglovsansökan till borrning och installation, säger Jan Wiklund.